Swifts



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Редът на видовете, подобни на Swift, включва 378 вида. Редът на бързите се формира от две фамилии - бързи и гребени.

Бързите в полет могат да достигнат скорост до триста километра в час. На земята те са по-безпомощни, могат да се вкопчат само във вертикална скала с остри нокти или да седнат на клон на дърво или храст. Главата е сплескана. Клюнът е къс.

Значителна част от представителите на фамилията бърли са скромно оцветени - в оперението преобладават сиви и черни тонове. Районът на разпространение на бързите е доста голям и обхваща всички континенти, с изключение на Антарктида, а някои видове се характеризират с „навик“ да бъдат съседни на хората.

Бързите подреждат гнездата си в пещери, пропасти на скали, хралупи. Понякога можете да видите бързо гнездо на особено големи дървесни листа.

Външният вид на бързите прилича на външния вид на лястовиците. Ето защо тези птици понякога се бъркат. Една от отличителните черти на бързите е, че те пищят доста силно в полет, което не може да се каже за лястовиците.

Индивидите от семейството на рибарските бързи имат характерен гребен на главата си (оттук и името). В допълнение, те имат дълга вилична опашка. По разликата в цвета между мъжкия и женския човек може да се съди за такова явление като сексуален диморфизъм.

Crested Swifts правят гнездата си сред дърветата. В тази връзка те често се наричат ​​и дървесни бързи. Семейството на гребени бързери включва четири вида, които са обединени в един род.

Бързите са малки птици. Сравнително. Дължината на тялото им достига тридесет и три сантиметра, а теглото им е сто двадесет грама.

Бързите са родени листовки. Бързите имат дълги, силни крила. Крилата са във формата на полумесец. По този начин бързите крила са максимално добре приспособени за бърз маневрен полет. Освен това някои видове от тези птици са способни да достигат скорост до триста километра в час. Бързите са в състояние да пият и да се хранят на муха, а някои дори спят! Но въпреки че бързите летят добре, те са доста безпомощни на земната повърхност. Това до голяма степен се дължи на факта, че бързите имат слаби и малки крака. Очите на много видове бързи са покрити с къси плътни пера от предната и горната страна. Тези своеобразни "мигли" са създадени, за да осигурят на бързината защита от сблъсъци с насекоми, когато лети с висока скорост.

Някои видове бързи имат наистина невероятни гнезда. Говорим за тропическите видове на тези птици. Например, Cayenne Swift, който обитава териториите на Централна и Южна Америка. Това птиче гнездо е като вертикална тръба. Дължината на тази "структура" достига шестдесет и пет сантиметра. Cayenne бързо с помощта на слюнка слепва листа и тънки остриета трева. Получената структура (отново със слюнка) е прикрепена или към скалисти первази или към дебели дървесни клони. В дъното на тази тръба е входът на гнездото. Вътре има малка площ, която служи като място за снасяне на яйца. Последният в Cayenne Swift включва три яйца. Не по-малко интересно е гнездото, изградено от бързата палма. Тази птица е често срещана в Южна Азия и Африка. Гнездото на този бърз е плоска възглавница, състояща се от пера и надолу. Получената структура е прикрепена бързо с долната страна на палмовия лист. Интересен факт е, че трябва да залепите не само гнездото, но и яйцата към него. Новородените пилета се придържат сами в малък приют с помощта на ноктите.

Гълъбът на лястовицата е китайско ястие. Освен това е много известен. Това всъщност е специално подготвено гнездо. Има само един нюанс - той изобщо не принадлежи на лястовицата, а на бързата. Сивият свитък, открит в Полинезия и Югоизточна Азия (а тези птици образуват големи колонии), изгражда годна за консумация къща от слюнка. Гнездото е прикрепено към стената на пещерата.

Сивият свитък е обитател на пещерите. Птиците живеят в цели колонии в големи тъмни пещери, но тъмнината изобщо не пречи на бързите да се движат уверено. Способността на сивия свит до ехолокация (като прилепите) е от голямо значение за това.

Бързите имат малко врагове. Това е сравнително така и важи за всички видове на тези птици. Основният враг на бързите е хобито. За останалите хищни птици е много трудно да хванат бързо, тъй като той не само лети бързо, но и никога не се приземява на земната повърхност. По време на сезонните миграции безопасността на бързите може да бъде застрашена от други видове соколи. Dormouse и някои други катерещи гризачи понякога представляват опасност за пилетата. Тази опасност е по-оправдана в случай, че бързите оборудват гнездото си в хралупи на дървета или къщички за птици. Понякога врагът на бързия е човек. Обстоятелството е същото, например в южната част на Европа. Тук се смята, че месото на младите бързи има отличен вкус. Ето защо жителите често сами си подреждат места за гнездене за бързите. Това се прави по такъв начин, че да има достъп до гнездото отвътре. Стените и високите кули служат като такива места за гнездене. Жителите чакат момента, в който пилетата са готови да излетят от гнездото, а малко преди това ги изваждат, след което изяждат месото на пилетата.

Черният бърф е малка птица, принадлежаща към рода на бързите. Дължината на тялото на тази птица достига осемнадесет сантиметра, а размахът на крилата е четиридесет сантиметра. Дължината на крилото на черен бърз (известен още като обикновен бърз) е средно осемнадесет сантиметра, а опашката - осем сантиметра. В Русия черният бърз е много често срещан. Вярно, от разстояние тази птица е доста лесно да се обърка с лястовица. Цветът на оперението на черния бърз е тъмнокафяв. Оперението се характеризира с метален зеленикав оттенък. На гърлото и брадичката на индивидите има бяло петно. Черните бързи имат тъмнокафяви очи и черен клюн. Женската и мъжката на черния бърз имат напълно идентичен цвят на оперението. Малки разлики се срещат само при пилета и възрастни - пилетата са малко по-леки.

Черният бърз е прелетна птица. Гнезди в Северна и Централна Азия, както и в Централна Европа. На територията на Русия може да се намери от западните граници на страната до Трансбайкалия на изток. Живее в градове и села. Понякога той оборудва гнезда във високи гори. За гнездене черните стърготини използват различни високи структури и структури. В паркове и гори се използват съответно високи дървета. Самото гнездо е изградено в пукнатините на каменни сгради, под покриви, корнизи. Понякога гнездото на черния бърз може да се намери зад дограмата. За зимата черният бърз отива или в Южна Индия, или в Африка. Отпътуването става през август.

Бързото взима строителни материали за гнездото в движение. Така за изграждането на бързата тя използва онези леки „подръчни“ материали, които се вдигат във въздуха от вятъра. Това могат да бъдат нишки, бучки от растителен пух, коса, малки листа, сламки, парчета вълна и др. - птицата събира всичко това в малка плоска купчина. След това бързите залепват събраните материали с помощта на вискозна слюнка. Полученото гнездо има ниски страни и тавата е напълно невидима. Ролята на постелята се изпълнява от пера, които могат да бъдат единични или в по-значителен брой. Диаметърът на новоизграденото черно бързо гнездо варира от осем до девет сантиметра, а височината е само един сантиметър. Диаметърът на тавата е средно пет сантиметра, а дълбочината му е един сантиметър. В същото време по-старите гнезда, които бяха коригирани повече от веднъж с бързи, се характеризират с по-големи размери. В този случай диаметърът на гнездото може да бъде петнадесет сантиметра, а височината - три сантиметра. Диаметърът на тавата в старото гнездо вече достига осем, а дълбочината е два сантиметра.

Броят на яйцата в съединител от черни бързи варира от две до четири. Те се характеризират с бял плътен цвят. Средният размер на яйцето е 25х17 милиметра. Овипозицията се проявява през първата половина на юни, докато черният бърз пристига на местата за гнездене в средата на май. Безпомощните и голи пиленца се раждат до края на юни и прекарват около тридесет и пет дни в гнездото. Женската и мъжката хранят потомството си с бучки дребни насекоми. При всяко пристигане на пиленцата родителите носят няколкостотин такива бучки. В рамките на един ден обикновените бързеи доставят храна на пилетата до тридесет пъти. Пилетата напускат гнездото на възраст от пет до осем седмици, веднага започват да летят. Отначало женската и мъжката продължават да хранят потомството си, правейки това директно в движение. Все пак родителите слагат бучки с насекоми в широко отворените усти на пиленцата си, само те го правят в състояние на полет. След известно време (това се случва през август), младите пилета стават способни да се хранят самостоятелно.

Един обикновен бърз прекарва значителна част от времето във въздуха. С часове черният бърз може да лети в търсене на храна. Освен това тази птица изпълва устата си с различни насекоми до капацитет. Между другото, сред насекомите, уловени от бързата, често има много вредни, като по този начин бързината е от голяма полза. През деня всеки бързина може да измине разстояние от четиристотин петдесет до деветстотин километра (и дори повече). С голяма скорост те прорязват въздуха, след което с глава (със сто процента точност) летят в гнездото си. По принцип летящите бързи могат лесно да се разграничат от лястовиците. В този случай леко разклоненият контур на опашката и формата на полумесец, характерни за бързите, ще помогнат. Бързите никога не кацат на гола земя или трева. Освен това тези птици рядко се спускат до нивото на върховете на дърветата. Ако бързината по различни причини все пак се озове на земната повърхност, тогава той става абсолютно безпомощен. Бързото не може да излита от почвената повърхност.

Дъждовното време лишава бързи хранителни ресурси. Това се дължи на факта, че при такова време насекомите изчезват във въздуха. Все още има изход от такава трудна ситуация. Що се отнася до пиленцата, те изпадат в замаяност. В това състояние те не се нуждаят от храна. Що се отнася до възрастните птици, те летят до места с по-благоприятно време, на петдесет до седемдесет километра от гнездата. Тук ловуват до края на лошото време.

Черният бърз е рекордна птица. Тези птици имат няколко специфични записа сред всички други птици. Например, черен бърз може да бъде във въздуха за две до три години без прекъсване. Освен това през това време птиците може да не ядат нищо и съответно да не пият и не се чифтосват. В този случай черните бързеи могат да покрият разстояние до петстотин хиляди километра, без да кацат на повърхността. В допълнение, представителите на черните бързи имат най-високата хоризонтална скорост на полета. По този начин, летенето със скорост от сто и петдесет километра в час за тези птици изобщо не е ограничението.

Басейнът на Средиземно море е центърът на обхвата на разпространението на белокопия. От този център зоната на разпространение на тези бързи ширини се простира, от една страна, до Атласа и планинските страни на Мала Азия, а от друга страна, до бреговете на Португалия, Пиренеите и Алпите. На изток, белокосите бързи населени райони до северните Хималаи. Не са редки случаите, когато бял корем бърза да оборудва гнезда достатъчно далеч отвъд границите на тази огромна зона на разпространение.

Белооки корем - Алпийски бърз. Така се нарича тази птица и с право. Въпреки това белокосият подем никога не се среща на територията на Централноевропейските Алпи в толкова голям брой като например на юг. В по-голяма степен тези бързи обитават южните части на Алпите. Въпреки че са известни много места по всички високи планински райони на Швейцария, където белокосият бързина оборудва гнездата си. Алпийският бърз предпочита скалите, непосредствено прилежащи към морето. Понякога тази птица се заселва на високи сгради. Освен това, като е избрал място на последното, бързият с известността на всички упоритост се връща към него отново и отново.

Поведението на белобрадия бърз има както сходни, така и различни черти с поведението на черния бърз. Навиците и обичаите на белия корем като цяло са сравними с навиците и обичаите на обикновен бърз. някои аспекти от начина на живот на тези птици все още се различават. Малко след пристигането си в старото гнездо белокосият бърз започва изграждането на нови гнезда и ремонта на стари. Материалът за гнездото (слама, сено, листа и др.) Също се събира от тези птици в полет. В допълнение, белооки корени могат да събират трева и мъх, като се прилепват към скали и стени. Инструментът за залепване на отделни фрагменти от бъдещото гнездо един към друг в белобрадия бърз (както и в общия) винаги е с него - това е секрецията на слюнчените жлези, която представлява полутечна маса. Външният вид на гнездото наподобява плитка заоблена чаша. Горната ширина варира от десет до дванадесет сантиметра, а височината варира от четири до шест сантиметра. Средната дълбочина е три сантиметра. Следното може да помогне за визуализиране на размера на гнездото: ако си представим, че и потомството, и техните родители са на гнездото едновременно, тогава гнездото престава да бъде видимо. Началото на полагане, като правило, пада на началото на юни. Често полагането започва още преди завършването на самото гнездо. В този случай яйцата се слагат едно по едно на два дни, докато се въведат три или четири от тях. Яйцата от бял корем Swift са с фин бял цвят. Отчасти те са подобни на мазилка на парис (и не само външно, но и на пипане). Интересен факт е, че формата на яйцето може да бъде различна - от удължена до много широка овална. Дължината на яйцето обикновено е в диапазона от двадесет и девет до тридесет и три милиметра, а ширината е от деветнадесет до двадесет и два милиметра. Белокосият бърз, подобно на обикновения, излюпва пиленцата само веднъж годишно.

Белочестият бързоход е птица, широко разпространена на територията на Източна Азия. Размерите на белооката колана са подобни на тези на черния бърз. въпреки това, белооката колана е много лесна за разпознаване на първо място по бялата лента в горната част на опашката. На юг областта на разпространението му достига до северните райони на Монголската народна република. На изток бързият бял пояс обитава територията до Камчатка и японските острови. Хималаите също се превръщат в място за гнездене на тази птица. Бързият бял колан гнезди или в онези планини, където има човешки селища, или в културния пейзаж, а самите гнезда са поставени във високи сгради. Белочестият бърз използва сламки, растителни стъбла и др. Като строителен материал. Съединителят съдържа две до три яйца.

Белокосият бърз е прелетна птица. За зимуване тези бързи се изпращат в Австралия, Индокитай или островите на Индонезия. Между другото, именно на зимуващите места на белите колани се появява разтопяване.

Palm Swift получава името си от мястото, където гнезди. И бързината го подрежда (както подсказва името) изключително върху палмови листа (най-често това са листата на кокосова палма). Освен това от вътрешната (т.е., долната) страна.Palm Swift е малък. И така, дължината на тялото му едва достига десет сантиметра. Броят на тези птици е най-висок в тропическата зона на Източното полукълбо. Това са Южна Азия и Африка. Палмовите резки залепват едно или две яйца към гнездото. От които малко по-късно се излюпват напълно голи и безпомощни пиленца. Те са здраво закрепени към гнездото. Освен това те са обърнати с глава нагоре и с гръд към чаршафите. Пилетата са в подобно положение, докато не бъдат напълно зародили (по принцип този процес протича доста бързо). Поради факта, че човекът значително е разширил площта на кокосовата палма, той също е разширил областта на разпространение на бързата палма, което я прави практически негов съсед на много територии. Например бързата палма може да се намери в Северен Тайланд, но тук кокосовите палми растат само като културен пейзаж. Освен това бързата палма може да гнезди на покривите на къщи, които просто са покрити с кокосови листа.

Мустациращият бърз е най-големият член на бързото семейство. Дължината на тялото му достига тридесет и три сантиметра. Този вид е често срещан на Соломоновите острови, архипелага Бисмарк и Молукските острови, а в Нова Гвинея мустакадата може да живее в планините на височина, достигаща 1200 метра надморска височина. Главата на мустатичен бърз е украсена с дълъг мустак (бял) и бяла вежда.

Иглата с игли с опашка е най-големият представител на бързото семейство в Русия. Дължината на тялото на иглата с бързи игли варира от деветнадесет до двадесет и два сантиметра, размахът на крилата е от четиридесет и осем до петдесет и пет сантиметра, а теглото варира от сто до сто седемдесет и пет грама. Дължината на крилата на този бърз достига двадесет и един сантиметра, а теглото му е сто четиридесет грама. Бързото е получило името си поради факта, че опашката му е директно отрязана, а опашните имат краища на иглата. Долната част на тялото има тъмен оперен цвят, а горната част е светлокафява на цвят. Черните крила се характеризират с метален блясък. Иглото с опашка на иглата се отличава също с бял горен хвост и бяло гърло. Бързо иглата бързо гнезди в залесени планински райони. Те заселват гнездата си в хралупите на дърветата. Съединителят съдържа три до шест яйца. Заминава за Австралия за зимата.

Иглото с опашка на иглата се отличава с бързия си полет. Човекът, който го наблюдава, може да бъде изненадан от бръмченето, източникът на който е звукът на въздуха, който се прерязва от бързината. Удивителен е фактът, но в определени райони тези птици могат да ускоряват до триста километра в час.


Гледай видеото: Taylor Swift invisible string Official Lyric Video (Август 2022).