Jerboas



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Джербоас принадлежи към семейството на бозайниците от порядъка на гризачите, чиито представители живеят в степите, полупустините и пустините на Палеарктика. По този начин тези гризачи са адаптирани към специфичните условия на живот на тези територии.

Jerboas са гризачи, които варират с дължина на тялото от четири до двадесет и шест сантиметра (тоест, панталоните варират по размер от много малки до средни). Jerboas имат дълга опашка (от седем до тридесет сантиметра). Последният често е надарен с плоска четка, която има черно-бял цвят. Четката действа като волан, когато животното работи.

Главата е доста голяма, а шията е почти невидима отвън. Муцуната е малко тъпа. Ушите обикновено са заоблени и дълги, покрити с оскъдна коса.

Джербоас имат големи очи. Косата на панталона е много мека и гъста. Горната част на тялото обикновено е буферено-песъчлива или кафеникава на цвят.

Броят на зъбите при тези животни варира от шестнадесет до осемнадесет. Резците имат няколко функции. Първо, разбира се, те са необходими за дъвчене на храна. И второ, те играят водеща роля в разхлабването на почвата по време на копаенето. Вече разхлабена почва, животните гребят с помощта на крайниците си.

За панталоните е характерно такова явление като хибернация, при която животните обикновено лежат през септември и се събуждат в началото на пролетта.

Бременността на големи женски джераби продължава около двадесет и пет дни, след което се раждат средно от три до шест кубчета. Джербоа достигат полова зрялост до двегодишна възраст.

Jerboas имат силни задни крайници. Случва се така, че дължината на последните е четири пъти по-голяма от дължината на предните крайници. Само някои панталони се движат с четирите крайника и то само ако движението е бавно. Повечето видове панталони се движат изключително на задните си крака. Ако движението е бързо, тогава панталоните покриват разстоянието с помощта на скокове, дължината на които достига три метра. Този метод на движение е възможен благодарение на модифицираните задни крайници на животното. Тези промени включват: сливане на трите средни метатарзални кости в една кост (наречена тарзус), скъсени странични пръсти (или изобщо никакви), удължаване на самото стъпало. При представителите на онези видове панталони, които живеят на пясъци, понякога се постига увеличаване на площта на краката поради грубата коса. Последните в този случай създават един вид "четка" около стъпалото. Предните крайници на представителите на панталони са къси. Ноктите са добре развити. Освен това последните, като правило, са малко по-дълги на задните крака, отколкото на предните.

При движението опашката има голямо значение. Или по-скоро, неговата особеност е да бъде дълъг. Опашката играе важна роля при скачането, служейки като балансьор. Опашката на панталона е много необходима в тази роля по време на резки завои със значителна скорост.

Големият ритник е най-големият член на семейството. Дължината на тялото на възрастен човек достига двадесет и шест сантиметра. Дължината на опашката (която завършва с пухкав пискюл) е приблизително тридесет сантиметра, което е 1,3 пъти по-дълго от тялото на животното. Теглото на голям джербоа е приблизително триста грама. Муцуната на голям джербоа е широка и леко удължена. Задните крака имат стъпала с три пръста. Панталоните се движат чрез скачане, което се извършва изключително с помощта на задните крайници. Животните могат да достигнат скорост до петдесет километра в час.

Опашката носи информация за гербовете. Можете да го кажете така. По опашката на това животно е възможно да се определи дали пастърмата се храни достатъчно добре. Измореният бодил има опашка с изпъкнали прешлени. Добре захранващото бодило има почти кръгла опашка.

За джербоа е приложимо такова понятие като географски деморфизъм. Това се проявява по-специално в следното: цветът на гърба на бода се променя (изсветлява) при движение от запад на изток и от север на юг, в допълнение, когато се движат от север на юг, ушите на гербовете стават по-дълги.

Районът на разпространение на големия какавид е ограничен до райони със сух и сух климат. На практика това е така, въпреки че това животно може да се адаптира към други условия на живот. По този начин големият риболов е разпространен на територията от горския степ до северната част на пустинната зона (включително полупустинна) в южната част на Западен Сибир, както и в Източна Европа и Казахстан. Районът на разпространение на големия риболов е представен не само от непрекъснат масив (основното местообитание е територията от планините Алтай и река Об до Черноморието), но и от единични изолати (например такъв изолат с площ от около 82 400 квадратни километра е наличен в северното подножие на Тиен шан ). Северната граница на основната зона на разпространение в по-голямата си част съвпада с северната граница на горскостепната, а южната граница минава по северното Черноморие, по подножието на Кавказ, след което се огъва около Каспийско море от северната страна и продължава на изток.

Големият гербог е широко разпространен. В рамките на местообитанието му това наистина е така. Разпространението му обаче е много неравномерно, причината за което се крие в променливостта на естествените местообитания на големите джебоа, както и в увеличаването на влиянието на човешкия фактор. Що се отнася до последния, следващият пример е много подходящ. До средата на 90-те години на средата на град Серпухов представители на големите джербоа се срещат в естествените им местообитания. Поради унищожаването на местообитанието им, тези животни изчезнали в околностите на този град. Плътността и броят на местните популации на това животно се увеличават, когато се движи от север на юг.

Големият джебоа не е много важен за хората. Риболовът за приготвяне на кожи на това животно се е провеждал в Казахстан в периода от 1920 до 1960 г., но в момента той е прекратен. Причината за това беше фактът, че големият пастърма е естествен носител на патогени на туларемия, чума и Q треска. За някои хора джербоа има определено значение като домашен любимец.

Големите панталони се характеризират с наличието на значителен брой местообитания. Редкият тревен щанд на открити площи се превръща в място за населението на големи джербоа в северната част на местообитанието им. Краища на полето, страни с черен път, нежни склонове на дерето и т.н. стават местонахождението на джебоа в степната зона на местообитанието им. Тези животни обитават цялата пустинна зона, с изключение на районите с подвижен пясък, а също така често се срещат в планински райони на надморска височина до 1650 метра.

По начин на живот джербоа са самотници. Те осъществяват контакт помежду си само през размножителния сезон. Освен това панталоните са активни само през нощта. Тези животни излизат от своите убежища на повърхността около половин час след залез слънце. Панталоните се връщат към норите си около тридесет до петдесет минути преди изгрев. През нощта тези животни покриват разстояние от около четири километра. Денят се използва от джербоа като възможност да спите доста преди следващата нощ.

Jerboas са изключително предпазливи животни. Поради тази характеристика, животното никога няма да остави дупката си, ако почувства и най-малката потенциална опасност.

Големият джербоа е добър копач. Хората, живеещи на чакълести и глинести пустини, при изграждането на подземните си убежища се натъкват на гъста почва. Тънките и дълги предни резци позволяват на гербовете да се справят с тази задача. Хората, живеещи в пясъчни пустини, използват предните си крайници, за да изградят убежища. Веднага резците се използват само когато, когато копаят дупка, внезапно се натъкне силно пресован пясък или растителен корен.

Jerboas се оборудват както с постоянни, така и с временни нори. Постоянните бразди се подразделят на зимуващи и летни бразди и имат доста сложна структура. Временните ножове са много по-прости от постоянните приюти. Почти хоризонтален проход води до постоянната бразда, чиято дължина често достига шест метра; в средата на хода наклоненият ход се отделя рязко надолу. В допълнение, от основното ястие понякога има клонове (броят на които варира от един до четири). Тяхната функция е да създадат един или повече аварийни изходи за палтото. Наклонената пътека води до гнездовата камера на животното (където има сферично гнездо, изработено от мъх, вълна, надолу, пера, суха трева), която е локализирана на дълбочина от четиридесет до сто и десет сантиметра. Хоризонталният ход, използван от тези животни през деня, е запушен със земна тапа. Популярното име на тази тапа е пъпът. Зимните бразди са много по-дълбоки от летните. Те могат да бъдат локализирани на дълбочина два и половина метра. Зимните бразди включват две гнездови камери, разположени на различна дълбочина. Временните дупки на джебоа са плитки. Те са направени под формата на ход, който влиза косо в земята. Едно животно може да има няколко убежища, свързани помежду си от галерии. Някои джербоа, живеещи на северната граница на разпространението им, използват празни гофри.

Големият джебоа е всеяден гризач. Животното яде не само растителни продукти, но и животински продукти. Първите включват корените, луковиците и семената на растенията. Втората група включва насекоми. Панталоните лесно сменят една храна за друга. Този процес обаче е пряко свързан с наличието на определена храна и в допълнение зависи и от сезона. Все пак диетата на джербоа включва главно зелени части от растения, луковици и семена, тоест храна от растителен произход. Джербоа често разнообразяват диетата си, като прибират засетите семена от пъпеши и дини, както и грах, слънчогледови семки и зърнени култури.

За панталоните е характерно такова явление като хибернация. Що се отнася до някои други представители на гризачите. Началото на зимен сън в джербоа пада върху есенното настъпване на студеното време, като правило това се случва през септември. Вярно е, че има случаи, когато джербоас влезе в хибернация едва през октомври. Продължителността на зимен сън при джебоа, като правило, варира от четири до шест месеца и половина, но може да бъде прекъсната по време на размразяването. Продължителността зависи от района на пребиваване на джебоа. Голямо джербоа не натрупва храна за зимното време, сравнено например с бучици. Вместо това големият пастърма става много дебел преди зимен сън. В същото време телесното му тегло често почти се удвоява. Хибернацията приключва през първата половина на пролетта, след което сезонът на чифтосване започва веднага. Бременността при женски едри джерави трае около двадесет и пет дни - всяка година женска бобовица носи едно котило (две много рядко). Броят на малките варира от едно до осем, обикновено три до шест - до навършване на един месец и половина, малките живеят с майка си. Големите панталони достигат полова зрялост на възраст около две години. Средната им продължителност на живота е три години, което се свързва не само с наличието на голям брой врагове, но и с физиологията (въпреки че първата играе много важна роля).

Джербоас има голям брой врагове. Това обстоятелство силно влияе на средната продължителност на живота на тези животни. Враговете включват бозайници и хищни птици, влечуги. Освен това значителна вреда за популациите на тези животни се причинява от влиянието на антропогенен фактор, а именно урбанизацията на естествените огнища на местообитанието на джебоа.

Jerboas може да се съхранява у дома. Но разбира се, това животно не е най-добрият избор при избора на домашен любимец. Причината се крие в естествените особености на джебоа: скачането и бързото бягане са жизненоважни за него, защото тези животни са много активни, а условията на живот, разбира се, не позволяват на животните да изпълняват естествените си нужди. Джърбоа е доста чисто животно. Те много се грижат за коженото си палто. Освен това те избират строго определено място за тоалетната. С оглед на това качество на животните почистването в ново местообитание за тях трябва да се извършва според нуждите.

Джърбоа са трудни за опитомяване. Тези животни свикват с хората много трудно. Освен това контактът с хората през деня причинява стрес в джебоа. Това неизбежно води до нарушаване на жизнения ритъм на животните, които са активни през деня и през нощта. Но дори ако пастърмата свикне с човек и отиде в ръцете му, това животно остава просто диво през целия си живот.

Условията за поддържане на пастърма трябва да позволяват на животното да получава достатъчно физическа активност. Ако човек все пак реши да запали джебоа, тогава трябва да помисли за прилагането на това условие. В противен случай пастърмата може да се разболее от хиподинамия и дори да умре. Jerboas трябва да се държат в просторни клетки или волиери, които са със значителни размери. Това се отнася не само за дължината и ширината на ограниченото пространство, но и за височината - фактът, че тези животни са способни да скачат до височина до половин метър, трябва да се вземе предвид. Друго задължително условие за задържане е липсата на каквито и да било предмети от пластмаса в килиите. В никакъв случай не е позволено да се използва пластмасов палет, през който животното дъвче без много трудности и в резултат на което може лесно да избяга. Невъзможно е да се държат няколко джербоя в една клетка или в една волиера наведнъж. Това се дължи на факта, че животните са доста агресивни към своите близки.

Пейзажът в заграждението трябва да е подобен на естествения. Тоест, необходимо е да се създадат такива условия, които да са максимално близки до местообитанието на джербоа в естествената им среда. В долната част на клетката или волиера се изисква или да я покриете с копка, или да я покриете с пясък. Това се дължи на факта, че пастървите в естествените си условия на обитаване живеят на меки почви. Твърдата постелка в клетката може да причини сериозни наранявания на лапите на тези животни. Освен това в новото местообитание трябва да има купа за пиене, купи за храна. Пиячът може да бъде представен както като дозатор, така и като обикновена купа с вода. Клетката трябва да съдържа различни корени, малки пръчици, суха трева. Това са материали, от които джербоа може да оборудва къща за гнездене за себе си. Животното се нуждае от него, за да се скрие от опасност и да остане в състояние на сън. Сода носилка има своите предимства. Те се свеждат до факта, че гербовете ще могат да копаят дупки, дори и да са малки. Това е инстинктивна черта, дадена на животните от природата. Липсата му може да доведе до срив на нервната система на животното и изпадането му в постоянен стрес.

Jerboas могат да бъдат освободени от тяхната клетка. В никакъв случай! При първата възможност тези животни ще избягат от клетката. След това те ще се скрият на най-усамотеното място.Техните изключителни способности ще помогнат на животните да направят нова дупка за себе си. През нощните часове джербоите са в състояние да прогризат курс с дължина 20-30 сантиметра, когато става дума за бетонната стена на къща, и 50 сантиметра, когато става въпрос за тухлената стена на къщата - по този начин те отиват да спят в нова дупка. Последното, между другото, както в природата, се запушва. Само в този случай гербовете затварят входа с трохи от бетон или тухла.

Диетата на панталони при отглеждането на тези животни в апартамент трябва да бъде подобна на диетата им в естествено местообитание. Джърбоа не е необходимо да давате нищо солено, пиперливо или сладко. Храната, приготвена за хората, не е подходяща за джебоа. Екзотичните плодове и плодове, както и морските дарове също се препоръчват да бъдат изключени от диетата на джербоа. Основната храна за това животно трябва да са зърнени смеси, плодове и зеленчуци; джербоа се хранят с голямо разнообразие от зърнени храни. Диетата им за предпочитане трябва да включва семена от пъпеш, диня, тиква, слънчоглед, цвекло, моркови, ябълки, круши, картофи, листа от глухарче, в допълнение, панталоните винаги нямат нищо против да ядат корени от растения. През зимата се препоръчва да се дават на тези животни тънки пръчки от върба, трепетлика, клен. Не забравяйте, че пастърмите са всеядни по природа, следователно е нежелателно да се ограничавате само до растителни храни - щурци, скакалци, ядки и молци, заедно с растителни продукти, ще направят диетата на джербоа пълноценна. Jerboas не пият много вода. Той обаче трябва винаги да е на разположение на животните. Важно е водата и всички други хранителни продукти да се поддържат чисти и да се променят всеки ден.


Гледай видеото: Slow Loris eating a Rice Ball (Август 2022).