Мечка



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Мечките (лат. Ursclassae) са семейство бозайници от порядъка на месоядците. Те се различават от другите представители на псиформите по по-набита конституция. Мечките са всеядни, катерят се и плуват добре, бягат бързо, могат да стоят и да вървят на къси разстояния на задните си крака.

Те имат къса опашка, дълга и гъста коса и отлично обоняние и слух. Те ловуват вечер или на разсъмване. Обикновено се страхуват от хората, но могат да бъдат опасни на места, където са свикнали с хората, особено полярни и гризли мечки. Имунен на пчелни ужилвания. В природата те почти нямат естествени врагове.

Мечките се появяват преди повече от десет милиона години - в Средния миоцен. Размерите на съвременните видове мечки варират значително, но всички те са подобни на външен вид. Не можете да го объркате с други животни!

Мечките имат силни челюсти с огромни зъби. На лапите има нокти. Повечето мечки са всеядни. Но има придирчиви. Например, полярна мечка яде тюлени, а ленивата мечка обича да пирува с мравки. Семейството на мечките в наши дни включва само 7 вида. Зоната на разпространение е цяла Евразия, Арктика, както и Америка. Трите вида мечки - очен, ленив и малайски - имат толкова различни характеристики, че и трите принадлежат към различни родове.

Носете митове

Най-малката възрастна мечка тежи приблизително 50 килограма. Това е малайска мечка. С такава тежест как можете да го наречете малък?

Най-голямата мечка може да тежи до тон. Това е голям хищник - полярна мечка.

Пандата принадлежи към семейството на мечките. Засега се смяташе така. Но проучванията, проведени по този въпрос, дадоха всички основания за разделяне на пандите в независимо семейство. Приликите между пандите и мечките са само повърхностни.

Най-известна е кафявата мечка. Различни народи го направиха герой в своите приказки и легенди. Кафявата мечка има доста високо ниво на интелигентност, поради което неговите изпълнения често са включени в цирковата програма. Известно е, че сред другите диви животни психологията на мечката е най-близка до човешката. Средно тази мечка тежи триста килограма. Има обаче както по-малки индивиди (с тегло от 80 килограма), така и по-големи представители (с тегло до 800 килограма). Дължината на тялото на кафявите мечки обикновено е около 2,5 метра. Тя получи името си от кафявия цвят на козината.

Има много разлики между представителите на кафяви мечки. Някога те дори са били разделени на голям брой независими видове. Но сега всички сортове кафява мечка образуват един вид.

Кафявата мечка е господар на тайгата. Представители на този вид са обитавали цялата горска зона на Евразия и Северна Америка. Най-обичаното място от живота на кафявата мечка е старата гора с нейните потоци и реки. За повечето региони на Руската федерация животът в горите на кафяви мечки се счита за често срещан.

Кафявите мечки са оседлани. За разлика от белите. Зад всеки звяр има определено парче земя. В неговите граници има специални места, в които мечката намира убежище, храни и лежи в ден. Тук е лесно да забележите мечки пътеки - пътеките на най-честото движение на мечки.

Кафявата мечка е тромава. Но само на външен вид. Със скоростта на движение всичко е нормално за тях - кафявите мечки бягат бързо - те развиват скорост до 55 километра в час.

Основната хранителна основа на кафявата мечка е растителната храна. Тя може да бъде най-различни плодове, коренища на растения, сочни зелени. За да разнообразят диетата си, представители на този вид ловуват риба, ядат насекоми. А през пролетта еленът, лосът и дивите свине могат да станат обект на лова му. Случва се кафява мечка с удивително търпение да седи до дупките на мармотите и земните катерици, в очакване на появата им.

Кафявата мечка зимува. Продължава от 75 до 195 дни в годината. Те спят в бразди, които поставят под паднали дървета. Преди да влязат в хибернация, кафявите мечки трябва да натрупат достатъчно мазнини. Има моменти, когато кафявите мечки не могат да спят. Тогава те скитат през тайгата - залитаща - оттук и второто им име - кривоносните мечки.

Кафява мечка може да гризе женска заедно с малките. Май-юни е времето за рутиране на мечките. Когато двама мъжки се състезават помежду си, това често се превръща в бой. Но ето какво е интересното: след рута мъжката вече не иска да знае женската. След като я срещна с децата, тя може да ги захапе.

Кафявата мечка е включена в Червената книга. Нейният статус в тази книга е: „застрашени видове“. Според груби оценки, броят на всички кафяви мечки е около 200 хиляди индивида, повечето от които живеят в Русия.

В сравнение с теглото на възрастните, малките се раждат напълно трохи. Теглото им е едва половин килограм. Те се раждат слепи (виждат се само след месец) и глухи. От три години малките живеят до майка си, която се грижи за тях.

По-големите малчета помагат да се грижат за по-малките. Обикновено мечка ражда потомство на всеки две години. По-възрастните малки (предимно сестри) често се грижат за по-младите.

Мечката гризли е една от разновидностите на кафявата мечка. Гризли се заселили в Северна Америка. Има по-светъл цвят, който също има сив нюанс. Растителната храна за него избледня на заден план. Основният източник на храна е ловът на копитни животни и риболовът. Най-големият подвид мечки гризли живее на остров Кодиак близо до Аляска - някои индивиди тежат седемстотин килограма.

Черната мечка (барибал) е един от най-многобройните видове в света. Той заселва горите на Канада и САЩ. Теглото на тези мечки достига 150 килограма. Черната мечка е всеядна. Диетата му включва плодове и листа от растения, насекоми, а понякога и малки гръбначни. Малките на тази мечка се раждат в ден, теглото им едва достига триста грама. Броят на малките варира от една до четири. С идването на пролетта мечката напуска деня с бебетата. След около година, малките се отделят от майката. Освен това младите женски живеят на територията на майката. А младите мъжки са принудени да търсят друго място за себе си. Известно е, че само 15% от младите мъже оцеляват и достигат полова зрялост.

Полярната мечка има няколко имена. Първата е полярна, защото живее много близо до Северния полюс. Втората е морската, тъй като тази мечка плува добре.

Полярните мечки имат бяла козина. Донякъде погрешна преценка. Самата козина е безцветна, образувана от много безцветни тръби. Просто вътрешната повърхност на тези тръби е неравна, така че тя смазва светлината, отразявайки я под всички възможни ъгли - оттук и усещането за бяло.

Полярният вид мечка се е образувал сравнително наскоро. Палеонтолозите датират появата на полярни мечки преди 250 хиляди години.

Полярната мечка произхожда от същия предшественик като кафявата. Само полярната мечка се е приспособила към живота в тежки условия сред леда. Популацията на полярните мечки не е многобройна, поради което този вид е включен в Червената книга.

Зоната за разпространение на полярната мечка е ограничена до Арктика. Той е обитавал територията до 88 градуса северна ширина, като най-често той живее между ледовете и айсбергите. Отделни индивиди могат да се видят на повече от сто километра от сушата. Полярните мечки плуват добре, без почивка могат да плуват до шестдесет мили без почивка.

Полярната мечка е хищник. Той е специализиран в хищничеството. Той ловува брадати тюлени, пръстени с тюлени и дори моржове. Не можеш да му откажеш търпение! Полярна мечка може да се задържи в дишащите отвори на тюлените за дълго време и, когато се появят, да ги атакува. Но времето си заслужава. В края на краищата тюлените мазнини и кожата са любимата храна на полярните мечки. Интересното е, че една полярна мечка може да изяде само за един час количество храна, равна на 10% от телесното тегло на мечката.

Полярната мечка често броди. Всъщност той прави сезонни миграции, които са много дълги във времето.

Бременността на полярната мечка продължава до 250 дни. Интересното е, че рутът при полярните мечки се случва през първите месеци на пролетта, а оплодената яйцеклетка "чака" мечката да се приземи на сушата (това се случва през есента) - до този момент развитието й спира.

Полярните мечки имат родилни. Раждането се извършва на строго определени места - тук полярните мечки изграждат гъсталаци в снега. Бебетата (с тегло до 800 грама) се раждат между януари и април.

Полярните мечки имат сравнително къса хибернация. Средно два месеца. Да, и хибернация, тогава това може да се нарече разтягане. Полярните мечки не изпадат в пълно мъчение, мечките могат да се събудят, да наблюдават какво се случва в деня, да ближат бебетата си.

Полярните мечки са общителни. Често могат да бъдат намерени да играят, те са дружелюбни един към друг. Полярните мечки не образуват общности.

Хималайската мечка (известна още като бяла и уссурийска) е сравнително малка. Мъжките тежат средно 130 килограма, а женските - 70 килограма. Тези мечки имат забележими широки и дълги уши. Хималайската мечка получи едно от имената поради наличието на светло петно ​​на гърдите. Останалата част от козината е черна и леко лъскава. В Русия тези мечки живеят в Далечния Изток, охотно се заселват в речни долини.

Хималайската мечка прави „мечки гнезда“. Това са гънките на клоните, които остават след като тези мечки се катерят по дървета. Тук намират плод. Ядат се жълъди, борови ядки, плодове от птичи череши, както и растителни стъбла. Понякога той добавя различни видове насекоми към диетата си.

Хималайските мечки имат много общо с дърветата. Освен че ядат плодовете си, те подреждат убежища в хралупи, използват короната на дърветата, за да защитят малките. В случай на опасност, женската подкарва малките си нагоре, а самата тя прогонва вниманието на врага от тях още малко.

Малайската мечка има същия белият гръден знак като хималайската мечка. Малайската мечка живее в тропическите гори на Югоизточна Азия. Има гладка козина, на гърдите - светло петно. Тази мечка е всеядна: диетата й включва както растителни храни (плодове и листа), така и животни (насекоми, влечуги, както и малки бозайници и птици).

Ленивата мечка е почти 2 пъти по-голяма от малайската. Да, и е покрита с по-гъста и дълга коса. Живее в тропиците на Индия и Цейлон. Любимата му храна са насекоми, мравки и термити. Той не отказва да падне и яде растителни храни. Устните на тази мечка имат способността да се простират като тръба, така че за него е по-удобно да „ловува“ мравки. Именно поради тази особеност мечката получи името си - ленивост. Мечка с малчета (обикновено едно или две от тях) живеят заедно в продължение на две или три години.

Зрелищната мечка е единственият член на семейството, което живее в Южна Америка. Името си получи от белите кръгове около очите. Това е много рошаво мече. Телесното тегло на мъжа може да бъде до 140 килограма. Зрителна мечка се среща главно в планински гори. Основната храна е зеленчукова.


Гледай видеото: Любовта на полярните мечки: Сладки полярни мечета с майка си (Август 2022).